Bekijk de beste Buggy's per merk: Hauck, MacLaren en Safety 1st.

buggy veiligheid

Veiligheid & Buggy’s: Onze Tips

buggy veiligheid

Voor je baby wilt u het allerbeste. Dit geldt zeker ook voor de aanschaf en het gebruik van een buggy. Veel jonge ouders maken intensief gebruik van dit vervoermiddel voor hun kleine en komen hiermee in diverse verkeerssituatie terecht. Zoals je kunt begrijpen, is veiligheid dan een belangrijk thema.

Hoe kies is de juiste buggy?

Er is een grote variatie aan keuze op het gebied van buggy's. Er zijn grote verschillen in vormgeving en functionaliteit. De brede keuzemogelijkheden maken het soms lastig om tot de juiste selectie te komen. Het is verstandig om in ieder geval rekening te houden met de wijze waarop je de buggy wilt gaan gebruiken. Wandel je vooral in de stad of kom je ook regelmatig in de vrije natuur? Daarnaast is het ook van belang rekening te houden met de lengte van jou en je partner. Wanneer je meerdere jongere kinderen hebt, is het belangrijk hier rekening mee te houden. Er zijn verschillende soorten modellen verkrijgbaar voor het vervoer van een baby en één of twee ouderen broers of zussen.

Veiligheidsaspecten belangrijk voor de allerkleinsten

Kinderen jonger dan zes maanden zijn niet in staat zelfstandig het hoofd rechtop te houden. Zij zijn extra kwetsbaar tijdens het vervoer. Vandaar dat kinderwagens voor deze groep aan een aantal belangrijke voorwaarden moeten voldoen. Kinderen in deze leeftijdscategorie kunnen het meest veilig worden vervoerd in een ruime wagenbak, waar zij in kunnen liggen. Een goede ventilatie in de wagenbak is belangrijk in de preventie van wiegendood. Het is dus zeker de moeite waard hier bij de aanschaf extra aandacht voor te hebben. Voor vervoer in de auto is een speciaal kinderzitje nodig, waarin het kind goed vastgemaakt kan worden. Dit autostoeltje is vaak ook te bevestigen op het onderstel van de kinderwagen. Autostoeltjes zijn bestemd voor korte periodes gebruik. Het is voor de baby niet goed om langere periodes in deze houding door te brengen.

Algemene veiligheidsaspecten

Voor de veiligheid van je kindje is het belangrijk dat de buggy beschikt over een goede, praktische rem. Eenvoudig in het gebruik en snel te benutten als dit nodig is. Sommige buggy's hebben een rem, die de beide wielen in één keer vergrendelen. Dit is een extra veiligheidselement. Daarnaast is het van belang dat je kindje zelf niet bij de remmen kan. Je kunt zich voorstellen dat het voor zeer gevaarlijke situaties kan zorgen, wanneer dit wel het geval is.

De basis van de buggy is bepalend voor de stabiele ligging op het wegdek. In zijn algemeenheid geldt dat een bredere basis zorgt voor meer stabiliteit. Het zitje moet voorzien zijn van een driepunts- of vijfpuntsgordel, zodat je kindje goed vastgezet kan worden.

Sommige buggy merken richten zich zeer sterk op veiligheid. Maclaren is een merk wat zich veel bezig houdt met veiligheidsaspecten en veel tijd en geld uitgeeft aan optimalisatie op dit vlak. Zeer goed opvouwbare buggies hebben vaak niet zo'n stabiele ligging / brede basis. Dit is een overweging die je moet maken: gemak en buigbaarheid vs veiligheid.

Veilig gebruik van de buggy

Ook het gedrag van de gebruikers is van grote invloed op veilig gebruik van de buggy. Het is belangrijk je kindje altijd goed vast te zetten in de buggy middels gebruik van de gordels. Let goed op welk speelgoed je in de buggy aan je kindje geeft. Je hebt niet altijd toezicht op het gebruik ervan. Ook is het belangrijk om niet teveel te wandelen in de volle zon. De buggy kan behoorlijk worden opgewarmd hierdoor. Houd je kindje uit de buurt van de buggy tijdens het in- en uitklappen. Een kinderhandje kan hierbij naar bekneld raken.

Laat een reactie achter